De zomer komt er aan. Laten we verliefd worden. Op onszelf.

06 April 2021
Je neemt je van alles voor en reclames, foto’s op Instagram, vrienden, familie of zinloze tijdschriften moedigen je aan om daarmee te beginnen of om ermee door te gaan. Maar als het moment daar is … en je echt de kans aangeboden krijgt om daadwerkelijke verandering toe te passen, blijf je gewoon doorgaan met wat […]

Home > Blog > De zomer komt er aan. Laten we verliefd worden. Op onszelf.

Je neemt je van alles voor en reclames, foto’s op Instagram, vrienden, familie of zinloze tijdschriften moedigen je aan om daarmee te beginnen of om ermee door te gaan. Maar als het moment daar is … en je echt de kans aangeboden krijgt om daadwerkelijke verandering toe te passen, blijf je gewoon doorgaan met wat je gewend bent. Je valt terug in herhaling. Jouw herhaling. Dat ene etentje waar je eindelijk het verschil had kunnen maken, dat extra biertje dat je eindelijk had kunnen laten staan. Het is je weer niet gelukt. 

Het is waar, gedragsverandering mislukt helaas vaker dan dat het lukt.

Vervolgens blijf je het proberen en mislukt poging 388 weer! Opnieuw en opnieuw en opnieuw. En wat je dan op dat moment het liefste doet, is de oorzaak van het probleem aan anderen of naar omstandigheden schuiven. Ook als je dat niet doorhebt.

De meest vervelende reden waarom je waarschijnlijk niet verandert is omdat je gevangen zit in de cirkel van liefdevolle machteloosheid. Je beloond jezelf voor het onvermogen om echt met en vóór jezelf aan de slag te gaan. 

Stop met die roze bril. 

Mooie verhalen, goede voornemens en alles wat ook maar “te mooi blijkt om waar te zijn” is te mooi om waar te zijn. Zeker als het gaat om afvallen, aankomen of wat (met name) je sport-gerelateerde doelstelling ook is. Afval pleisters voor onder je teen, heerlijke thee’tjes, pillen, shakes… wordt wakker! Het is te mooi om waar te zijn. Zeker als de verkoop(st)er ervan zelf ook klampt met flink over- of ondergewicht.

Je sloopt je lijf, geeft het niet de liefde die het verdiend! En zeker niet de behoeftes die het (ook op langer termijn) nodig heeft! Vezels, mineralen, vitamines. Maar ook energie! Of fitheid als je ‘s ochtends wakker wordt. Je put jezelf uit om uiteindelijk dat ene cijfer op de weegschaal te zien. Spiermassa, vetpercentage of buikomvang? Het doet er niet eens toe…

Die roze bril biedt geen enkele garantie voor gedragsverandering. Als je echt iets wilt veranderen moet je discipline tonen en de echte oorzaak van tegenslagen bij jezelf neerleggen. Stel jezelf vragen over waarom je doet wat je doet? Maar ook over hoe het komt dat je eerdere pogingen mislukt zijn. Ga in gesprek met professionals, er zijn niet voor niks 4 jarige MBO, HBO en universitaire studies rondom sport, voeding en gezondheid. Gun jezelf wat hulp en advies. Je bent het waard! Je mag nog even mee.

Ervaar je geen innerlijke drive, heb je geen discipline of schrijf je de oorzaken van mislukkingen aan andere toe dan wordt het een lastige klus. 

En als je dit zo ziet, wat natuurlijk kan, bespaar jezelf dan de moeite. Maar ook het geld, de tijd en nog belangrijker bespaar je zelf de teleurstelling. Het kan nooit leuk zijn om het te moeten blijven proberen!? En van of voor wie!? Van jezelf?! Dan kan je beter gewoon blijven zoals je bent. Want hoe leuk is het, om poging 388 wéér aan te moeten gaan? 

Hard werken, afzien tijdens je training. De juiste voorbereiding in of voor je voeding. Jezelf rust en herstel gunnen om geduld toe te kunnen passen … kunnen zorgen voor definitieve gedragsverandering. MAAR dan moet je het wel willen! Echt willen. Je hoeft er niet over te dromen, maar je mag er wel van dromen. Voel je je ongelukkig tijdens het shoppen? Weer dezelfde kledingmaat waar je maar niet vanaf komt!? Die spiegel in de kamer… intimiteit met het licht uit … veranderen kan! Maar je moet het willen! Je moet er dingen voor laten en je zult er dingen voor moeten doen. Het proces is even belangrijk als het product en dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Dat wil niet zeggen dat probleemsituaties rondom bijv. je werk, kinderen, partner, jezelf of leefstijl ‘makkelijk’ zijn en er niet toe doen. Dan doen ze wel! Maar jij bepaalt hoe je ermee om wilt gaan. Jij bepaalt wat van invloed is op je proces en wat niet. Ben jij die ‘emotionele denker’ (die beschreven is in een van de vorige blogpost) of sta je op en ga je er alles aan doen om wat meer de rationele denker te zijn, in situaties waarin je dat echt kan gaan helpen?

Neem jezelf die eerdere 388 pogingen niet kwalijk! Want als je weet waarom die niet lukte, kunnen we juist die kennis weer gebruiken om te verduidelijken wat er nodig is om te zorgen dat het deze keer wel lukt!

Wie wil veranderen moet zijn automatismen leren anders te voeden… dus wees eerlijk over ze. Die informatie hebben we nodig. Met die informatie kunnen we wat. En jij ook!

Natuurlijk moet je daarnaast ook ‘nee’ leren zeggen tegen jezelf, maar ook zeker tegen je omgeving. Teveel witte wijntjes drinken gaat bijv. samen met het automatisch naar de koelkast lopen wanneer je thuis komt. Vervolgens doe je de koelkast open en pak je een wijntje.

Om deze gewoonte te veranderen kun jezelf opleggen om nooit meer naar de koelkast te lopen als je thuis komt. Maar je kan jezelf ook aanleren, niet naar koelkast maar naar de kraan te lopen. Leer te doen, wat werkt voor jou. De een heeft flinke dorst na het thuiskomen en de ander heeft er totaal geen moeite mee om de volgende dag pas iets te drinken. Leer om te gaan met de gewoontes die je wilt vervangen, dans er mee en pas langzaam maar zeker nieuwe gewoontes toe. Zodat je uiteindelijk je oude gewoontes definitief kan vervangen door je nieuwe. En ja, daar is discipline voor nodig. 

Goed nieuws! Discipline kun je leren. Ook jij – dat weet ik zeker. Sterker nog het is ons als kind al aangeleerd. 

Want als ik je nu vraag om te stoppen met het poetsen van je tanden, hoelang houd je dit dan vol? Precies. Misschien een dag. Misschien twee en misschien zelfs een week. Maar uiteindelijk weten we allebei dat je ze dolgraag weer wilt en gaat poetsen (gelukkig ook haha). Dit is een typisch voorbeeld van aangeleerd gedrag. Net als het aantrekken van je schoenen, iemand feliciteren op een verjaardag of je haren wassen. Natuurlijk kun je het wegschuiven  onder normen & waarden en gewoontes, maar hoe dan ook kies je er zelf voor om het wel of niet te blijven doen. 

Jij kiest ervoor jezelf te voorzien van ongezonde dingen. Jij kiest ervoor om jezelf uit te hongeren via sites die je daarbij aanmoedigen, terwijl je weeeeet dat het je even ver brengt als waar je nu gekomen bent. Nergens. Want anders was je er al mee gestopt en was je nu tevreden geweest. 

Als je alleen gekomen bent waar je nu bent, en je bent nog steeds niet tevreden, laat ons je dan helpen en wordt alsjeblieft weer verliefd. Verliefd op jezelf. Omdat je leuk bent, je er mag zijn en omdat je stiekem wel een volhardend karakter hebt als je kijkt naar die oneindige pogingen! 

Je moet er dingen voor gaan laten en je moet er dingen voor gaan doen, maar goed nieuws; dat hoeft écht niet alleen en dat kun je. 

Leer jezelf weer te zien, te waarderen en lief te hebben. Met een lijf dat bij je past. 

Dat verdien je! Wordt weer verliefd! En voed je eigen cupido.

Liefs Joraline

Social Media

coming your way

Volg onze stories, posts of berichten